Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice

Articole

Obtinere cod EORI

Un numar mare de firme romanesti intreprind activitati de import-export inauntrul si in afara Comunitatii Europene (CE). Aceste firme trebuie sa treaca prin proceduri de inregistrare in scopuri TVA in Romania, insa trebuie sa obtina si codul sau numarul EORI de la Directia Generala a Vamilor.

Codul EORI poate fi obtinut atat de societati cat si de persoane implicate in activitati de import-export si care le poate facilita operatiunile vamale pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Daca doriti sa obtineti numarul EORI, agentii nostri va pot ajuta cu formalitatile care trebuie indeplinite la Directia Generala a Vamilor. De asemenea, daca doriti sa infiintati o firma mai intai, va puem la dispozitie LaRegistru, o platforma online prin care va puteti familiariza cu tot ce inseamna infiintarea unei firme.

Regulamentul european pentru obtinerea codului EORI

EORI, in traducere din limba engleza, inseamna Numarul de Inregistrare si Identificare a Operatorilor Economici si este reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului la nivel european si prin Normele tehnice privind inregistrarea in scopuri vamale a operatorilor economici si altor persoane la nivel national.

Codurile EORI au inceput sa fie utilizate incepand cu 2009 pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Codul EORI este un numar unic desemnat unui operator economic care desfasoara activitati de import-export in statele membre ale UE.  Acest cod se poate obtine de la autoritatile abilitate in statul membru in care firma este inmatriculata. Firmele din afara Uniunii pot obtine codul EORI la primul punct vamal de pe teritoriul UE.

Daca doriti sa incepeti o afacere pentru activitati de import-export, va puteti baza pe echipa noastra de agenti specializati in infiintarea de firme.

Cine trebuie sa obtina codul EORI?

Este bine de stiut ca exista atat operatori economici care trebuie sa obtina codul EORI, insa si operatori economici care il pot obtine la cerere, fara nicio obligatie. Astfel, din cele doua categorii de operatori economici care pot obtine codul EORI fac parte:

 • operatori economici care desfasoara activitati de import-export si tranzit de marfuri in UE;
 • operatori economici care desfasoara activitati de intorducere, depozitare si scoatere a marfurilor in/din UE;
 • operatori economici care desfasoara activitati de reprezentare la introducerea, depozitarea si scoaterea mafurilor din Comunitate;
 • alte persoane fara caracter de operatori economici care desfasoara activitati de introducere si scoatere a bunurilor in/din UE.

Prin operator economic se poate intelege orice tip de societate inmatriculata in Romania, printre care SRL-uri, PFA-uri, SA-uri si SNC-uri.

Specialistii nostri va pot ajuta sa obtineti codul EORI indiferent de tipul de societate administrata sau detinuta.

Puteti afla informatii despre obtinerea codului EORI si din schema de mai jos:

Obtinerea-Codului-EORI.png

Procedura de atribuire a codului EORI in Romania in 2022

Societatile romanesti care vor sa obtina coduri EORI trebuie sa indeplineasca formalitatile de atribuire a acestuia la Directia Generala a Vamilor. Numarul EORI va fi cerut la directia regionala vamala de pe raza teritoriala in care isi au sediul social.

Documentele necesare la obtinerea codului EORI sunt:

 1. cererea de inregistrare in format standard emisa de Directia Generala a Vamilor;
 2. in cazul societatilor, certificatul de inregistrare emis de Registrul Comertului;
 3. certificatul de inregistrare in scopuri TVA eliberat de Ministerul Finantelor Publice;
 4. documentul din care reiese sediul social sau domiciliul fiscal al societatii, in functie de situatie;
 5. actul constitutiv al societatii, in cazul societatilor pe actiuni si cu raspundere limitata;
 6. in cazul persoanelor fizice autorizate, certificatul de inregistrare in scopuri TVA va fi necesar;
 7. documentul care atesta adresa fiscala sau sediul social al persoanei fizice autorizate si cartea de identitate.

In cazuri exceptionale, codul EORI poate fi obtinut si de la un birou vamal de frontiera.

Echipa noastra va poate ajuta la solicitarea codului EORI pe intreg teritoriul tarii la nivelul lui 2022.

Obtinerea codului EORI de catre operatori economici din afara UE

Operatorii economici si firmele inregistrate in state din afara Uniunii Europene au dreptul, ca si cele inregistrate in state membre UE, sa obtina coduri EORI in orice stat membru. Astfel, inregistrarea se va face in prima tara UE in care operatorul desfasoara o activitate prin intermediul vamii tarii respective.

In cazul in care acea activitate se desfasoara prima data in Romania, respectivul operator poate solicita inregistrarea pentru obtinerea codului EORI la o unitate sau birou vamal din Romania. Codul EORI se poate obtine prin intermediul uneia dintre urmatoarele activitati:

 • depunerea unei declaratii vamale, cu exceptia declaratiilor depuse sub Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European;
 • depunerea unei decalratii vamale pentru plasase de marfuri in regim de admitere temporara;
 • depunerea unei declaratii vamale pentru activitati de re-exportare a bunurilor;
 • depunerea unei declaratii vamale pentru activitati de tranzit;
 • depunerea unei declaratii sumare de iesire sau intrare pe teritoriul UE;
 • depunerea unei declaratii in vederea actionarii in calitate de transportator in scopul de transport al marfii in regim maritim, fluvial sau aerian.

Operatorii economici care opereaza in calitate de transportatori si doresc sa primeasca informatii si notificari in ceea ce priveste depunerea de documente vamale pot solicita obtinerea de coduri EORI in Romania in 2022.

De asemenea, este bine de stiut ca firmele inregistrate in Andorra si San Marino beneficiaza de proceduri simplificate la inregistrarea in scopuri EORI.

Firmele inregistrate in state din afara Uniunii Europene sunt sfatuite sa depuna cereri de inregistrare in scopuri EORI inainte de a incepe formalitatile sau operatiunile mentionate mai sus. Aceste cereri pot fi trimise pe e-mail.

Echipa noastra de agenti specializati in infiintare de firme va pot ajuta sa obitneti coduri EORI in cazul in care aveti firme inmatriculate in afara Uniunii Europene. De asemenea, daca doriti sa inmatriculati o societate in Romania, va stam la dispozitie cu mai multe servicii in diferite orase ale tarii.

Documente necesare operatorilor din afara UE la obtinerea codului EORI in 2022

Dupa cum am scris mai sus, cererea de obtinere a unui cod EORI in Romania pentru o firma inmatriculata intr-o tara din afara UE poate fi trimisa pe e-mail impreuna cu copii dupa urmatoarele documente:

 • documentul de inregistrare eliberat de Registrul Comertului sau alta autoritate competenta din tara de origine a solicitantului;
 • certificatul de inregistrare in scopuri de TVA eliberat de autoritatile competente;
 • documentul din care rezulta adresa sediului social sau domiciliul fiscal al solicitantului;
 • pasaportul valabil al persoanei care solicita codul EORI, in cazul persoanelor fizice.

Documentele necesare in cazul celor care au carnet TIR difera, astfel, solicitantii titulari ai unor astfel de carnete vor fi nevoiti sa depuna si copii dupa copertile carnetelor impreuna cu stampila care trebuie sa contina datele de identificare ale titularilor. O copie dupa pasaportul valabil al conducatorului TIR-ului va trebui depusa, de asemenea.

Cererile trebuie trimise de catre operatorul economic solicitant al codului EORI si trebuie sa contina si mentiuni ca posesorul de carnet TIR va reprezenta societatea in operatiunile vamale desfasurate pe teritoriul UE.

Odata primite documentele, directiile sau birourile vamale vor elibera solicitantilor notificari de atribuire a numerelor EORI. La obtinerea acestora, operatorii economici vor avea obligatia de a le folosi in toate operatiunile vamale din toate statele membre. In cazul solicitantilor din afara UE carora le sunt atribuite coduri EORI in Romania, acestea vor incepe cu codul tarii RO.

Daca aveti intrebari legate de atribuirea codurilor EORI in 2022, agentii nostri va pot raspunde la ele.

Structura numarului EORI

Conform regulamentului impus de Comisia Europeana, numarul EORI atribuit unui operator economic este format din codul de tara, RO in cazul Romaniei, urmat de codul de tara ISO alfa 2, urmat de un identificator unic al tarii membre UE (acesta va fi un numar format din maxim 15 caractere).

In Romania, in cazul persoanelor juridice care solicita codul EORI, numarul folosit la atribuirea acestuia va fi reprezentat de codul unic de inregistrare (CUI).

In 2018, investitiile straine in Romania:

 • au crescut cu 8,56% in perioada ianuarie-noiembrie, conform BNR;
 • investitiile straine directe au atins suma de 4,842 miliarde de euro ;
 • in noiembrie 2018, judetele care au inregistrat cea mai mare crestere in numarul de firme au fost Timis (35) si Cluj si Ilfov cu cate 27 de firme;
 • la sfarsitul lunii noiembrie 2018, in Romania erau inmatriculate 220.857 firme cu capital strain.

Iata si un video pe aceasta tema:

Avantajele obtinerii unui cod EORI in Romania in 2022

Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania are o serie de obligatii si beneficii, iar codurile EORI care pot fi solicitate de catre firme pot fi utilizate pe tot teritoriul Uniunii. Acesta aduce mai multe avantaje solicitantilor, avand in vedere ca simplifica foarte mult operatiunile vamale si poate fi folosit pentru obtinerea de informatii si documente solicitate directiilor vamale in cel mai scurt timp. Codurile EORI trebuie solicitate o singura data si pot fi folosite la fiecare operatiune vamala. De asemenea, in cazul firmelor straine care opereaza prin intermediul unor sucursale, agentii sau filiale, codul EORI atribuit firmei-mama va putea fi folosit si de acestea din urma.

In 2022, multe firme cauta sa isi extinda operatiunile in alte tari europene, motiv pentru care numarul EORI este una dintre cele mai bune optiuni. In afara faptului ca va miscora semnificativ timpul petrecut in vama de catre transportatori, acesta poate fi folosit pe intreg teritoriul UE.

Este bine de stiut ca nu s-a schimbat nimic la obtinerea codului EORI in 2022, formalitatile putand fi completate online.

Pentru informatii complete despre obtinerea codului EORI in Romania, va rugam sa ii contactati pe agentii nostri. Puteti conta pe noi daca aveti nevoie de ajutor la obtinerea numarului EORI.