Ce presupune procedura auditului intern in cadrul unei societati din Romania?
Auditul se refera la obtinerea si evaluarea unor probe in ceea ce priveste anumite informatii in scopul de a examina in mod obiectiv, de a stabili si de a compara compatibilitatea acestor informatii cu anumite criterii prestabilite. Astfel, precum putem deduce din aceasta definitie, este necesar ca, intr-o prima etapa, sa existe anumite informatii intr-o forma care sa le permita verificarea, insa si criterii specifice ori standarde care sa reprezinte baza evaluarii realizata de catre auditor.
In cadrul societatii, auditul intern constituie o activitate independenta, mai ales obiectiva, care garanteaza acesteia controlul privind activitatile desfasurate, coordonand si oferind modalitatile de imbunatatire a operatiunilor care stau la baza obiectului sau de activitate. In acest fel, auditul intern contribuie la atingerea obiectivelor de catre societate si realizeaza o analiza sistematica a proceselor de management a riscurilor astfel incat conducerea societatii sa poata atinge nivelul maxim de eficacitate.
Nu in ultimul rand, auditul intern reprezinta o forma de preventie a starii de insolventa a societatii in cadrul careia se intreprinde.
De catre cine se aduce la indeplinire procedura auditului intern intr-o societate romana conform legislatiei in materie?
Auditul intern poate fi realizat fie de catre persoane din interiorul societatii in cadrul careia se desfasoara procedura auditului intern, fie din exteriorul acesteia, fiind un mijloc de control ori de verificare mai amanuntit decat acela realizat de cenzori.
Activitatea de audit intern este reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 75/1999, emisa de Guvernul Romaniei si republicata in anul 2003. Conform dispozitiilor acestei O.U.G., auditorii financiari, persoane fizice sau persoane juridice, care au obtinut aceasta functie si sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, pot exercita, in mod liber si independent, si profesia de auditor intern.
Auditorii sunt numiti de catre persoanele abilitate in acest sens de catre lege si, asemanator cenzorilor, reprezinta modalitatea de a trage un semnal de alarma in privinta unui management ori a unei conduceri defectuoase a societatii. In cazul societatilor pe actiuni, numirea auditorilor financiari intra in competenta adunarii generale ordiinare a actionarilor.
Ordonanta de Urgenta care reprezinta legea cadru a activitatii de audit in Romania stabileste faptul ca persoanele abilitate sa organizeze activitatea de audit intern, sa coordoneze lucrarile si sa semneze rapoartele de audit intern trebuie sa detina calitatea de auditor financiar. Mai mult, auditorii financiari realizeaza, in cadrul exercitatii functiei de auditor financiar, si evaluarea functiei de audit intern in scopul de a determina masura in care acesta din urma poate constitui baza in desfasurarea activitatiii lor de audit financiar.
Ce tip de societati sunt supuse obligatiei legale de auditare conform dispozitiilor legii romane in acest domeniu?
Societatile pe actiuni care doresc sa opteaze pentru sistemul dualist de administrare, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 31/1990 privind societatile, vor fi supuse auditului financiar. In acest sens, societatile pe actiuni ale caror situatii financiare sunt supuse in mod legal obligatiei de auditare financiara detin, in egala masura, obligatia de a organiza auditul intern in conformitate cu dispozitiile Camerei Auditorilor Financiari din Romania.
Situatiile financiare ale societatilor obligate in mod legal la procedura de audit vor fi auditate de catre auditori financiari, persoane fizice sau persoane juridice, in conditiile stabilite de legea romana.
Cu toate acestea, in cazul societatilor pe actiuni ale caror activitati economice sunt supuse auditului financiar exista posibilitatea legala de a nu aplica prevederile referitoare la detinerea unui numar de 3 cenzori, aceasta hotarare urmand a fi adoptata de catre adunarea generala a actionarilor.
In situatiile in care situatiile financiare ale unei societati nu sunt supuse obligatiei de auditare financiara, adunarea generala ordinara a actionarilor poate decide instituirea auditului financiar ori numirea cenzorilor. Este util de stiut, cu toate acestea, faptul ca dispozitiile legii romane nu interzic unei societati sa opteze atat pentru instituirea auditului, cat si pentru numirea cenzorilor, insa este considerat ca acest lucru nu ar face decat sa complice derularea facila, utila si normala a activitatii societatii.
Activitatile de audit financiar si cea de audit intern reprezinta o etapa fireasca in cadrul anumitor tipuri de societati infiintate si inregistrate in Romania, precum si o optiune legala pentru alte categorii de societati. Consultantii nostri specializati in domeniul dreptului comercial va pot oferi asistenta de specialitate si reprezentare in fata autoritatilor competente in cadrul procedurii de audit desfasurate in conformitate cu dispozitiile legii romane. Nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe informatii in acest sens!