Ce reprezinta serviciile postale si care este legea romana care reglementeaza infiintarea firmelor de curierat?
Ordonanta de Guvern nr. 31/2002 privind serviciile postale stabileste sistemul de autorizare a furnizorilor de servicii postale, precum si drepturile si obligatiile acestora.
De asemenea, O.G. nr. 31/2002 defineste notiunea de „servicii postale” ca reprezentant servicii care sunt destinate publicului si care constau in colectarea, sortarea, transportul si livrarea catre destinatari a trimiterilor postale, efectuate cu caracter profesional si cu scopul de a obtine profit.
Mai mult, aceasta Ordonanta stabileste cerintele esentiale care conditioneaza furnizarea serviciilor postale, si anume:
- protectia secretului corespondentei;
- asigurarea securitatii retelei postale in privinta transportului bunurilor periculoase;
- protecţia datelor cu caracter personal;
- asigurarea confidentialitatii informatiilor transmise ori stocate;
- protectia dreptului la viata privata;
- protectia mediului;
- respectarea normelor referitoare la amenajarea teritoriului, precum si normele privind urbanismul.
Daca doriti sa infiintati rapid o firma, va punem la dispozitie platforma noastra online – LaRegistru.
Infiintarea firmelor de curierat este conditionata de obtinerea vreunei autorizatii? Daca da, despre ce autorizatie este vorba si cum poate fi aceasta obtinuta?
Da, intr-adevar, O.G. nr. 31/2002 precizeaza faptul ca persoana care doreste sa furnizeze servicii postale va trebui sa trimita autorizatilor competente o notificare, prin completarea unui formular-tip.
Autoritatea de reglementare este cea care stabileste conditiile si porcedura de obtinere a dreptului de a furniza servicii postale, insa si situatiile care argumenteaza retragerea acestui drept, modificarea sau suspendarea sa.
Persoana care transmite notificarea mentionata de lege, respectand astfel dispozitiile legale si indicand serviciile postale pe care doreste sa le intreprinda, va fi autorizata sa furnizeze serviciile mentionate.
Mai mult, legea precizeaza faptul ca, la cerere sau din oficiu, autoritatea de reglementare poate elibera persoanei in cauza un certificat tip care sa ateste dreptul de a furniza servicii postale in termen de 7 zile de la transmiterea notificarii precizate in paragrafele anterioare.
Care este forma sub care se infiinteaza cel mai adesea firmele de curierat?
De regula, firmele de curierat se infiinteaza sub forma societatilor cu raspundere limitata (SRL).
Societatea cu raspundere limitata constituie o forma de societate cu personalitate juridica, reglementata de legea nr. 31/1990 privind societatile, in cadrul careia asociatii raspund numai in limita capitalului social subscris.
Pentru informatii complete si detaliate privind infiintarea unei societati cu raspundere limitata, puteti consulta articolul elaborat pe aceasta tema regasit pe pagina oficiala a firmei noastre. De asemenea, nu ezitati sa contactati unul dintre specialistii in domeniu pentru a obtine consultanta si reprezentare in fata autoritatilor competente.
Astfel cum veti afla consultand articolul nostru pe tema „Infiintare SRL”, unul dintre pasii necesari in procesul de infiintare a unei societati cu raspundere limitata este reprezentat de alegerea obiectului de activitate al societatii. Astfel, obiectul de activitate al societatii este stabilit prin alegerea unui cod CAEN.
In ceea ce priveste activitatile de curierat, va trebui ales codul CAEN dorit din divizunea nr. 53 intitulata „Activitati de posta si de curier”, regasind aici codurile CAEN care reprezinta serviciile de curierat, si anume Grupa 531 „Activitati postale desfasurate sub obligativitatea serviciului universal”, Cod CAEN 5310 „Activitati postale desfasurate sub obligativitatea serviciului universal”.
Conform legislatiei cadru in materie, serviciile care fac parte din sfera serviciului universal sunt:
- colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor postale interne si internationale care au o greutate care nu depaseste 2 kg;
- colectarea, sortarea, transportul si livrarea coletelor postale interne si internationale cu o greutate de maxim 10 kg;
- distribuirea coletelor postale cu o greutate de maxim 20 kg care sunt expediate din exteriorul Romaniei catre o destinatie aflata pe teritoriul sau;
- serviciul de trimitere recomandata ce are ca obiect trimiterile postale apartinand categoriile mentionate in paragrafele anterioare;
- serviciul de trimitere cu valoare declarata ce are ca obiect trimiteri postale care apartin categoriilor precizate in primele trei puncte;
- oricare alte servicii postale stabilite prin hotarare de Guvernului.
Nu ezitati sa contactati echipa de noastra de specialisti pentru informatii competente si specializate referitoare la modalitatile si conditiile necesare infiintarii unei firme de curierat in Romania. Agentii nostri sunt dedicati gasirii solutiilor optime pentru problemele clientilor.