Unul dintre domeniile care inregistreaza cresteri de cativa ani este cel al constructiilor. Programele lansate de Guvern prin care romanii isi pot cumpara locuinte au dus la cereri importante pe piata vanzarilor de cladiri rezidentiale, asa ca infiintarea unei firme de constructii este o idee buna de afaceri.
Daca doriti sa infiintati o firma de constructii in Romania, specialistii nostri va stau la dispozitie cu solutii complete de inmatriculare a unei societati in acest domeniu.
Legile care guverneaza infiintarea unei firme de constructii in Romania
Cel mai adesea, firmele de constructii se infiinteaza sub forma unui SRL (societate cu raspundere limitata) sau a unei SA (societate pe actiuni). Infiintarea si organizarea unei firme de constructii se realizeaza in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile.
Va puteti infiinta rapid o firma de constructii accesand platforma noastra online LaRegistru.
Etapele infiintarii unei firme de constructii
Asemenea infiintarii oricarui alt tip de firma, infiintarea unei firme de constructii presupune indeplinirea anumitor formalitati prealabile care vor contura forma pe care doriti sa o dati firmei dumneavoastra.
Astfel, infiintarea unei firme de constructii in Romania presupune mai intai efectuarea urmatoarelor operatiuni prealabile:
- cererea de verificare a disponibilitatii si/sau de rezervare a denumirii firmei – este de preferat sa alegeti trei variante de denumire a firmei de constructii, in ordinea preferintelor.
- determinarea obiectului de activitate al societatii – in acest caz, obiectul de activitate al firmei dumneavoastra se va referi la intreprinderea activitatilor de constructii, iar stabilirea acestui obiect de activitate trebuie realizat prin selectarea categoriilor de activitati incadrate de urmatoarele coduri CAEN in acest domeniu:
- 41 Constructii de cladiri
- 411 Dezvoltare (promovare) imobiliara
- 412 Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
- 42 Lucrari de geniu civil
- 421 Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate
- 422 Lucrari de constructii a proiectelor utilitare
- 429 Lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti
- 43 Lucrari speciale de constructii
- 431 Lucrari de demolare si de pregatire a terenului
- 432 Lucrari de instalatii electrice si tehnico-sanitare si alte lucrari de instalatii pentru constructii
- 433 Lucrari de finisare
- 439 Alte lucrari speciale de constructii
◦ intocmirea actului constitutiv pentru determinarea aspectelor determinante ale firmei dumneavoastra de constructii, si anume: identificarea asociatilor, denumirea si sediul social, forma societatii, capitalul social, durata de functionare a societatii, cota fiecarui asociat al societatii privind pierderile si beneficiile, modul de dizolvare si de lichidare al firmei s.a.
Echipa noastra detine o experienta vasta in domeniul dreptului comercial, oferind consultanta de specialitate in infiintarea numeroaselor firme din domenii diverse. Agentii nostri va vor pune la dispozitie informatii complete si actualizate, garantand solutii optime, astfel incat dumneavoastra sa obtineti firma pe care v-o doriti.
Mai mult, echipa noastra se va ocupa de redactarea documentelor si de obtinerea actelor necesare intocmirii dosarului pentru inregistrarea firmei dumneavoastra in Registrul Comertului.
Ce documente trebuie sa contina dosarul ce trebuie depus la Registrul Comertului?
Documentele de care aveti nevoie pentru inregistrarea dosarului in registrul comertului sunt:
- copia actelor de identitate sau a pasapoartelor asociatilor/actionarilor;
- dovada sediului social;
- specimenele de semnatura ale reprezentatilor firmei;
- acordul asociatiei de proprietari din imobilul in care se regaseste sediul dvs. social;
- cererea de inregistrare in Registrul Comertului;
- dovada verificarii si rezervarii denumirii firmei;
- anexa de inregistrare fiscala regasita pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului;
- actul constitutiv;
- cazierul fiscal al asociatilor si al administratorului;
- dovada depunerii capitalului social;
- dovada achitarii taxelor legale;
- imputernicire avocatiala.
Realizarea unui plan de afaceri
Lansarea oricarui tip de firma este bine sa aiba la baza un plan de afaceri. Cercetarea pietei, intocmirea unor obiective pe termen scurt si mediu, precum si diferite detalii logistice ar trebui avute in vedere inainte de infiintarea propriu-zisa a firmei.
Planul de afaceri poate fi intocmit de viitorul sau viitorii proprietari, dar se poate apela si la specialisti, mai ales atunci cand este vorba despre o firma de constructii care presupune lucrul intr-un domeniu in care este nevoie sa se respecte mai multe legi.
Daca doriti sa demarati o astfel de afacere, specialistii nostri va stau la dispozitie cu diferite servicii, inclusiv de contabilitate, mai ales daca firma pe care o deschideti este una mai mare si are nevoi complexe din acest punct de vedere.
Alegerea unui tip de societate pentru firma de constructii
Firmele de constructii pot oferi mai multe servicii, astfel incat atunci cand se alege forma sub care aceasta va functiona trebuie sa fie una potrivita si care sa tina cont de numarul de coduri CAEN pe care le poate obtine.
SRL-ul este una dintre tipurile de societati care pot deservi activitatile unei firme de constructii, aceasta oferind pe langa posibilitatea adaugarii unui numar destul de mare de coduri CAEN si responsabilitate limitata in ceea ce priveste obligatiile asociatilor in ceea ce priveste riscurile asumate de intreprindere.
Infiintarea unei firme de constructii in Romania nu este complicata nici pentru oamenii de afaceri romani, nici pentru cei straini, iar numarul acestora a crescut destul de mult in ultimii ani pe fondul dezvoltarii sectorului imobiliar in marile orase ale tarii.
Alegerea unui nume pentru o firma de constructii
Ca si in cazul infiintarii unei firme in alt domeniu, alegerea si rezervarea numelui acesteia este primul si unul dintre cei mai importanti pasi in imatricularea unei societati. Nu exista cerinte speciale sau impedimente in alegere denumirii societatii, atat timp cat acesta este unic. Trebuie insa avut in vedere ca numele ales trebuie sa fie relevant pentru domeniul de activitate al firmei.
Rezervarea numelui se poate realiza foarte usor in ziua de azi, iar viitorul proprietar va trebui sa propuna trei denumiri, cea dorita fiind recomandat sa fie prima pe lista de optiuni. Acest pas poate fi completat de agentii nostri intr-o zi, in asa fel incat firma sa devina operationala cat mai rapid.
Odata ales numele, urmeaza pregatirea tuturor documentelor care vor fi depuse la Registrul Comertului.
Stabilirea sediului social al firmei
Urmatorul pas in deschiderea unei firme de constrcutii este gasirea unui sediu social pentru societate. Dovada acestuia trebuie depusa la Registrul Comertului prin diferite acte justificative, insa pentru o infiintare rapida se poate alege varianta gazduirii sediului social in cazul unui SRL sau SA. Acesta poate fi folosit timp de un an de zile la costuri semnificativ mai reduse in comparatie cu o chirie.
Daca aveti nevoie de servicii de gazduire a sediului social, puteti beneficia de acest serviciu in orasul in care doriti sa infiintati firma.
Ce trebuie avut in vedere la deschiderea unei firme de constructii romanesti
Procedura de infiintare a unei societati, indiferent de tipul de firma ales, trebuie facuta in orasul in care aceasta isi are sediul social. Astfel, intregul proces se va derula al Registrul Comertului din orasul sau comuna respectiva.
Pentru ca o astfel de firma poate derula proiecte si in alte orase, sau chiar tari, exista varianta in care aceasta poate deschide un punct de lucru.
Specialistii nostri va pot indruma in infiintarea oricarui tip de societate, in functie de marimea firmei pe care doriti sa o deschideti.
Autorizatii pentru infiintarea unei firme de constructii
La inmatricularea unei firme de constructii in Romania nu se cer autorizatii speciale pentru aceasta, insa trebuie avute in vedere alte aspecte legate de cladirile care for fi ridicate de acestea. Astfel, autorizartia de construire trebuie ceruta pentru fiecare proiect in parte. Pentru realizarea acestui demers trebuie avute in vedere urmatoarele:
- autorizatia poate fi ceruta de beneficiarul lucarii;
- aceasta poate fi solicitata si de societatea care construieste cladirea sau un alt imputernicit;
- autorizatia este eliberata de primaria localiatii in care este ridicata constructia.
Astfel, o firma de constructii poate opera ca dezvoltator imobiliar, caz in care trebuie sa obtina aceasta autorizatie, sau poate lucra pentru terte parti (beneficiarii cladirii), caz in care acestia din urma trebuie sa participe sau sa depuna actele necesare pentru eliberarea acestei autorizatii.
Alte aspecte care trebuie luate in considerare sunt legate de respectarea anumitor norme in constructii, dar si de folosirea de personal calificat pentru diferitele proiecte. In acesta ultima situatie, firma de constructii poate avea propriii angajati sau colaboratori cu ajutorul carora sa ofere servicii complete care sa implice si partea de consultanta.
Infiintarea propriu-zisa a unei firme de constructii in Romania nu este dificila, insa trebuie acordata o atentie sporita aspectelor legate de ridicarea cladirilor care cad sub incidenta Legii nr. 50/1991 care a fost actualizata in 2018.
Angajarea de personal intr-o firma de constructii
Una dintre cele mai importante aspecte care trebuie avute in vedere dupa deschiderea unei firme de constructii este gasirea si angajarea de muncitori. Astfel de societati pot avea atat muncitori calificati, cat si necalificati in functie de tipul de servicii prestate.
In cazul in care nu doriti sa angajati personal, puteti apela la firme subcontractante care pun la dispozitie mana de lucru in acest domeniu. Acest obicei este intalnit si in tara noastra, mai ales ca exista mici firme care ofera astfel de servicii. Exista insa si anumite facilitati pentru firmele care doresc sa aiba angajati proprii.
Cum piata muncii in domeniul constructiilor a dus lipsa de muncitori in utlimii ani, autoritatile au venit in intampinarea celor care au dificultati in a gasi angajati cu o scutire de plata pentru contributiile sociale pe o perioada de 10 ani. Scutirea de plata a intrat in vigoare incepand cu anul 2018, asadar, ea este valabila pana in 2028. Este bine de avut in vedere ca aceste scutiri se ofera pentru un salariu brut de 3,000 de lei si doar pentru societati cu anumite coduri CAEN.
Firmele pot angaja inclusiv muncitori straini, guvernul crescand cota de permise de munca eliberate pentru strainii care doresc sa lucreze in Romania, firmele de constructii fiind printre cei mai mari beneficiari ai acestei decizii.
Legislatia muncii si cea fiscala in ceea ce priveste angajatii din sectorul constructiilor are prevederi speciale, de aceea este indicat sa apelati la agentii nostri specializati in infiintare de firme, precum si la contabilii nostri pentru consultanta in aceste domenii.
Cele mai bune orase in care se poate deschide o firma de constructii
La realizarea planului de afaceri una dintre cele mai importante aspecte este stabilirea orasului sau, mai bine zis, a regiunii in care firma poate gasi clienti si isi poate derula o activitate profitabila. Din acest punct de vedere, vestea cea mai buna este piata imobiliara rezidentiala a mers si merge destul de bine de cativa ani in majoritatea partilor tarii. Daca pana acum Bucurestiul, Clujul, Timisul si Iasiul erau orase, respectiv judete in care imobilele erau la mare cautare, acum multe persoane se orienteaza catre zone mai linistite si mai retrase in care isi pot cumpara locuinte.
Zonele suburbane sau chiar localitatile din jurul oraselor resedinta de judet au devenit un centru de interes pentru cei interesati in cumpararea unei locuinte, astfel ca o firma de constructii isi poate orienta serviciile catre astfel de zone.
Sectorul constructiilor ramane in contiunare unul destul de important si chiar un contribuitor destul de mare la PIB-ul Romaniei, asadar, infiintarea unei firme in constructii sau un sector adiacent este o idee buna de afacere.
Pentru servicii complete de inmatriculare a unei societati va puteti baza pe specialistii nostri in mai multe orase ale tarii, astfel incat sa nu va limitati optiunile.
Industria constructiilor din Romania
Sectorul constructiilor este unul destul de puternic in Romania de cativa ani, astfel, conform acestei stiri:
- pentru 2020 s-a preconizat o depasire a pragului de 90 de miliarde RON a pietei constructiilor;
- aproape 10% (75,000) din numarul de firme inregistrat in Romania in 2018 avea un cod CAEN corespunzator sectorului constructiilor;
- in 2020, numarul acestora este preconizat sa atinga 77,000;
- in luna mai a lui 2020 s-au eliberat 3.062 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, fiind inregistrata o crestere de 34% raportata la luna precedenta a aceluiasi an.
Puteti contacta oricand echipa noastra de specialisti pentru mai multe informatii privind infiintarea unei firme de constructii in Romania, echipa noastra asigurand inregistrarea cu succes a firmei pe care v-o doriti. Totodata, daca sunteti interesat sa va deschideti o firma intr-un domeniu conex, cum ar fi o firma de instalatii sanitare sau o fabrica care produce mobila la comanda, echipa noastra va sta la dispozitie.