Ce este o Companie Europeana?
O Societate Europeana este un tip de SRL care urmeaza legislatia Uniunii Europene si ajuta patronii sa isi dezvolte businessul mai usor atunci cand activeaza in mai multe tari din uniune.
Aceasta forma legala de companie este cea mai buna alegere pentru aceia care dezvolta activitati in mai multe tari si trebuie creata tinand cont de legislatia unui singur stat membru al Uniunii Europene si poate avea subsidiare in alta tara decat cea unde are sediul social.
Este obligatoriu ca sediul social si biroul inregistrat sa fie in aceeasi tara, indiferent care este aceasta, insa unele state cer ca cele doua sa aiba aceeasi adresa.
In plus, capitalul care trebuie impartit in actiuni trebuie sa fie de minim 120.000 euro.
Primul lucru care trebuie facut este sa cadeti de comun acord cu angajatii despre procesul de supervizare al activitatii companiei.
Trebuie trasate reguli precise care trebuie urmate inainte de a merge mai departe.
Sunt mai multe modalitati de a deschide o companie europeana depinzand de statutul pe care il aveti.
- De exemplu, doua sau mai multe companii cu raspundere limitate, publice sau private, pot forma o companie pe actiuni, dar trebuie sa fie din tari diferite ale Uniunii Europene sau sa fii avut subsidiare de cel putin 2 ani in alte tari. Aceasta varianta este valabila si pentru entitati legale, firme sau companii care doresc sa formeze o subsidiara.
- O alta modalitate de a forma o companie Europeana, pentru cei care au una sau mai multe societati cu raspundere limitata, este sa fuzioneze cu o alta companie care are sediul social intr-o alta tara.
- Pe de alta parte, daca detii o companie cu raspundere limitata te poti folosi de conversie pentru a crea o companie Europeana in Romania. Este necesar doar sa ai o subsidiara in Romania mai veche de doi ani.
In plus, o companie Europeana poate avea cate subsidiare doreste care vor fii deasemenea considerate companii Europene.
Dupa inregistrarea companiei Europene, biroul inregistrat si cererea de transfer trebuie publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Care sunt avantajele deschiderii unei Companii Europene?
Deschiderea unei astfel de companii poate oferi anumite avantaje, precum:
- incetarea platilor,
- insolventa sau
- lichidarea sunt reglementate de legislatia tarii in care companie are sediul inregistrat, astfel poti alege tara care este cea mai potrivita nevoilor tale financiare si procedurale.
In concluzie, infiintarea unei Companii Europene pentru a conduce afaceri in mai multe tari europene este cea mai ieftina si avantajoasa forma legala.
Mai mult, exista doua variante de structurare a organizatiei:
- Sistemul pe un nivel: unde, managementul consta in bordul administrativ, avand un presedinte ales dintre membrii bordului, iar membri trebuie sa se intalneasca cel putin trimestrial.
- Sistemul pe doua niveluri: unde managementul trebuie format dintr-un bord de supraveghere si un bord de management, nici un membru neputand face parte din ambele. Managementul trebuie sa raporteze bordului de supraveghere cel putin trimestrial si sa trimita toate datele si informatiile importante cat mai curand posibil.
Ce se intampla in caz de mutarea a sediului social al unei Societati Europene?
In final, daca patronul se decide sa mute sediul social in alta tara din Uniunea Europeana, nu este necesara sa dizolve compania si sa deschida alta noua, trebuie doar sa trimite o cerere de transfer care sa fie publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Sunati-ne pentru consultanta gratuita in ceea ce priveste deschidera unei Companii Europene in Romania.