Expertul nostru in infiintarea de firme
Vlad Cuc, fondatorul companiei Servicii Firme Online SRL, are o experienta de peste 15 ani in consilierea clientilor care doresc sa-si infiinteze firme.
Procedura online
Va puteti infiinta firma prin procedura online, fara a fi nevoie sa va deplasati la Registrul Comertului. Pentru detalii accesati platforma noastra online LaRegistru.

Infiintare SRL

De Vlad Cuc, expert in infiintarea de firme

Personele care vor sa infiinteze firme in Romania pot alege unul dintre tipurile de societati prevazute in Legea Societatilor care defineste atat documentele ce trebuie avute in vedere la inmatricularea firmei, cat si capitalul social necesar pentru inregistrarea la Registrul Comertului.

Dintre toate tipurile de firme ce pot fi infiintate in Romania, societatea cu raspundere limitata, sau SRL-ul, este cea mai des intalnita.

Puteti infiinta online acest tip de societate, folosind platforma pusa la dispozitie de firma noastra. 

Cu o vasta experienta in infiintarea de firme, agentii nostri pot ajuta atat oamenii de afaceri romani cat si straini cu servicii complete de inmatriculare a diverselor tipuri de societati, inclusiv SRL-uri, in majoritatea oraselor tarii. 

Ce este o societate cu raspundere limitata (SRL)?

Societatea cu raspundere limitata ( pe scurt, SRL) este o forma de societate cu personalitate juridica, reglementata de legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, in cadrul careia asociatii raspund numai in limita capitalului social subscris. Astfel, obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social insa un SRL nu detine posibilitatea de a emite obligatiuni. Acest tip de societate este, cel mai adesea, potrivit pentru un numar mai redus de membri ori chiar un singur membru.

Avantajele infiintarii unei SRL se refera la aspecte precum costurile relativ reduse aferente inregistrarii si infiintarii sale, aspect in privinta caruia intervin agentii nostri specializati in acest domeniu, costuri care sunt insa ridicate atunci cand se pune problema incetarii activitatii sale.

Cu toate acestea, SRL-ul reprezinta o buna modalitate de a oferi afacerii dumneavoastra posibilitatea de extinere prin inregistrarea mai multor coduri CAEN in functie de obiectul de activitate ales si de planul de afaceri corespunzator, activitate usor de intreprins.

Unul dintre cele mai mari avantaje reprezentat de infiintarea unei astfel de forme de societate rezida in caracteristica sa principala, si anume raspunderea asociatilor in llimita capitalului social subscris. De asemenea, alte avantaje care decurg din infiintarea unui SRL se refera la modalitatea de participare a asociatilor la luarea deciziilor de catre adunarea generala prin voturile exprimate, precum si la flexibilitatea in ceea ce priveste numarul de asociati, care poate varia intre unul si 50.

Tipuri de SRL-uri in Romania

Cei care vor sa infiinteze un SRL in Romania pot alege intre SRL-ul cu asociat unic, in care firma are un singur fondator, SRL-ul cu mai multi fondatori (numarul maxim de fondatori este de 50 in cazul acestui tip de firma) si SRL-D sau societatea cu raspundere limitata debutant. Cel din urma tip de SRL a fost introdus pentru cei care nu au mai avut nicio firma pana acum.

Mai jos, puteti vedea si care sunt principalele avantaje ale infiintarii unui SRL:

Pasii de infiintare a unui SRL in Romania

Infiintarea unei firme, cu precadere a unui SRL, a fost simplificata destul de mult in ultima perioada. Astfel, durata de inmatricularea a unei firme la unul dintre oficiile Registrului Comertului dureaza in medie 3 zile.

Urmatorii pasi trebuie completati pentru a infiinta un SRL in cel mai scurt timp posibil:

  • alegerea si rezervarea numelui firmei este prima etapa din infiintarea unei societati cu raspundere limitata;
  • obiectul de activitate si identificarea lui in clasificarea codurilor CAEN trebuie definit;
  • gasirea unui sediu social care va servi ca adresa principala a firmei trebuie avuta in vedere;
  • depunerea capitalului social dupa deschiderea unui cont bancar la o banca agreata este patrulea pas pentru inregistrarea unui SRL;
  • redactarea si autentificarea documentelor constitutive ale firmei sunt necesare;
  • depunerea dosarului la Registrul Comertului din orasul sau de pe raza judetului in care firma isi va desfasura activitatea este ultimul pas spre finalizarea inmatricularii firmei.

Inregistrarea in scopuri de TVA a unui SRL nu este obligatorie de la inceput, ci dupa atingerea plafonului de 300.000 de lei.

Echipa noastra de agenti va poate ajuta cu informatii suplimentare legate de toate documentele necesare infiintarii unui SRL in Romania.

Gasirea unui sediu social pentru un SRL

Unul dintre cele cei mai importanti pasi in deschiderea unei firme, indiferent daca vorbim despre un SRL sau alt tip de societate, este gasirea unui sediu social care va reprezenta adresa sau domiciliul oficial al firmei. Sediul social este o adresa care poate fi folosita atat de autoritati,  dar si de parteneri de afaceri si clienti, pentru transmiterea de documente oficiale, respectiv contracte si alte documente.

Sediul social se poate dobandi printr-un contract de inchiriere, de comodat sau chiar prin chiar prin succesiune. Documentul care atesta sediul social trebuie depus la Registrul Comertului.

Cei care nu au posibilitatea de a gasi un sediu social repede, se pot baza pe serviciile noastre de gazduire de sediu social.

SRL-ul poate avea mai multe puncte de lucru, deci mai multe adrese, insa sediul social poate fi doar unul.

Care sunt modalitatile de infiintare ale unei societati cu raspundere limitata?

SRL-ul se constituie prin statut si contract de societate, prin aportul unuia sau mai multor asociati. Astfel, societatea cu raspundere limitata poate lua nastere prin:

  • acordul de vointa a unei singure persoane, fizice sau juridice, in calitate de asociat unic care poate fi in acelasi timp si administrator, si care exercita atributiile adunarii generale a asociatilor societatii – in acest caz, societatea cu raspundere limitata va fi constituita doar prin statutul societatii;

In situatia unui SRL cu asociat unic care detine partile sociale, acesta va detine drepturile si obligatiile care revin, in mod normal, adunarii generale a asociatilor, precum si obligatiile care revin unui administrator in ipoteza in care detine si aceasta calitate. Cu toate acestea, o persoana fizica sau juridica nu poate avea calitatea de asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata si un SRL nu poate avea ca asociat unic un alt SRL cu asociat unic.

  • aportul a doi sau mai multi asociati, care se bucura de cota-parte din profit sub forma dividendelor, in parti egale – in aceasta ipoteza, SRL se va constitui prin contract de societate si statut, acestea putand fi incheiate intr-un inscris unic care este denumit act constitutiv.

Un SRL poate avea maxim 50 de asociati iar fiecarei parti sociale ii corespunde dreptul la vot. De asemenea, in cadrul unei SRL este posibilita transmiterea partilor sociale. Partea din profit corespunzatoare fiecarui asociat va fi constituita sub forma unui dividend iar contributia asociatilor la capitalul social al firmei nu va fi purtator de dobanzi.

Adunarile generale pot fi ordinare sau extraordinare, in functie de problemele care trebuie dezbatute in cadrul SRL. Hotararile se vor lua cu majoritatea voturilor exprimate.

Un SRL poate avea unul sau mai multi administratori iar acestia nu trebuie sa detina in mod obligatoriu calitatea de asociat, insa vor fi numiti fie prin actul constitutiv, fie de catre adunarea generala.

In cadrul SRL-urilor al caror numar de asociati depaseste 15, este obligatoriu sa se procedeze la numirea cenzorilor. 

Care este modalitatea de impozitare a SRL-ului?

Potrivit Codului fiscal, persoanele juridice sunt considerate contribuabili si sunt platitoare de impozit pe profit in valoare de 16%. Cu toate acestea, in cazul in care SRL-ul se organizeaza sub forma unei microintreprinderi, aceasta are posibilitatea de a alege intre aplicarea unui impozit de 3% asupra cifrei de afaceri, vorbind astfel despre un impozit pe venit, in schimbul cotei de 16% aplicabila asupra profitului.

O microintreprindere nu reprezinta, insa, o alta forma de societate, ci reprezinta o posibilitate fiscala pusa la dispozitia intreprinderilor care indeplinesc anumite conditii in ceea ce priveste cifra de afaceri, numarul de salariati s.a. 

 Primul pas in inregistrarea unei societati cu raspundere limitata consta in efectuarea anumitor operatiuni prealabile, precum:

  • cererea privind verificarea disponibilitatii si/sau a rezervarii denumirii – de regula, este recomandat sa alegeti trei variante de denumire in ordinea preferintelor dvs. Echipa noastra va sta la dispozitie in procesul de verificare la Registrul Comertului a trei variante de denumire, prin achitarea costului unei singure cerei, in scopul de a facilita demersurile de inregistrare a societatii dumneavoastra.
  • stabilirea obiectului de activitate a societatii – este obligatoriu sa stabiliti un obiect de activitate principal al societatii pe care urmeaza sa o infiintati, analizand categoriile de activitati carora le sunt atribuite coduri CAEN.

In acest sens, specialistii nostri va stau la dispozitie cu orice informatii in ceea ce priveste acest pas al infiintarii societatii dvs.:

  • intocmirea actului constitutiv, care trebuie sa cuprinda urmatoarele:
  • datele de identificare ale asociatilor
  • denumirea, forma si sediul social al societatii
  • obiectul de activitate al societatii, precizand in acest sens domeniul si obiectul principal de activitate
  • capitalul social, cu precizarea numarului si a valorii nominale a partilor sociale, precum si a numarului partilor sociale corespunzatoare fiecarui asociat pentru aportul sau
  • datele de identificare ale asociatilor care va administreaza si va reprezinta societatea, precizand puterile conferite acestora si modul in care acestea vor fi exercitate
  • datele de identificare ale primilor cenzori sau ale primului auditor financiar, in situatia in care acestia sunt numiti in cadrul societatii dvs.
  • cota fiecarui asociat privind beneficiile si pierderile
  • sediile secundare – reprezentante, sucursale, agentii ori alte unitati fara personalitate juridica, in situatia in care se infiinteaza odata cu societatea
  • durata societatii
  • modul de dizolvare si de lichidare a societatii.

Documentele de care aveti nevoie pentru inregistrarea unei astfel de societati sunt:

  • copie a actelor de identitate/pasaportului asociatului/asociatilor – societatea cu raspundere limitata poate avea maxim 50 de asociati;

Pragul minim al capitalului social al unei societati cu raspundere limitata este de 200 de lei, divizat in parti egale de minim 10 lei.

  • dovada sediului social – veti avea nevoie de documentele care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social;

In cazul in care nu dispuneti de un spatiu pentru stabilirea sediului social, intrucat stim cat de dificil este acest lucru, va punem la dispozitie locatii pentru stabilirea sediului social al societatii dumneavoastra, in baza contractului de asistenta juridica incheiat impreuna cu societatea noastra, pentru o durata de 1 an, in baza unui onorariu accesibil.

  • acordul Asociatiei de proprietari in imobilul in care se situeaza sediul dvs. social;
  • acordul vecinilor direct vizati – spre exemplu, in ipoteza in care sediul dvs. social se situeaza la un anumit etaj, veti avea nevoie de  acordul vecinilor din laterala, precum si de cel al vecinilor din apartamentele de dedesubt si de deasupra;

In etapa urmatoare, echipa noastra se va ocupa de redactarea documentelor si de obtinerea actelor necesare intocmirii dosarului in scopul inregistrarii societatii dvs. in Registrul Comertului. Acest dosar va cuprinde urmatoarele documente:

  • cererea de inregistrare in Registrul Comertului, in original;
  • anexa de inregistrare fiscala disponibila pe site-ul ONRC;
  • dovada de verificare si de rezervare a denumirii firmei;
  • copie a actelor de identitate/pasapoartelor asociatilor;
  • contractul de comodat, respectiv dovada dreptului de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, precum si un certificat emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in a carei circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social, care face dovada faptului ca pentru acest imobil nu a mai fost inregistrat un alt document care atesta cedarea dreptului de folosinta asupra acestuia, cu titlu oneros sau gratuit, sau existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil;
  • actul constitutiv;
  • acordul asociatiei de proprietari si acordul vecinilor;
  • dovada depunerii capitalului social intr-un cont deschis la o banca aleasa de asociatii societatii;
  • cazierul fiscal al asociatilor si al administratorului;
  • declaratie pe proprie raspundere semnata de asociati si de administrator din care sa rezulte ca indeplinesc cerintele legale detinerii acestor calitati;
  • declaratie-tip pe propria raspundere semnata de catre asociati sau administrator din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara deja, la sediul social, activitatile declarate si/sau ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia relevanta in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, a protectiei muncii si a mediului pentru activitatile precizate;
  • in cazul asociatului unic, declaratie pe proprie raspundere potrivit careia aceasta persoana are calitatea de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata ori ca societatea cu rasoundere limitata cu asociat unic nu este asociat unic intr-o alta societate cu raspundere limitata;
  • specimenele de semnatura ale reprezentantilor societatii;
  • dovezile privind plata taxelor sau a tarifelor legale;
  • imputernicire avocatiala.

Cat costa sa infiintezi un SRL?

Costurile legate de infiintarea unui SRL au fost reduse in ultimii ani, acesta fiind unul dintre tipurile de firme ce pot fi inmatriculate foarte usor si costuri reduse. Avand in vedere capitalul social de doar 200 de lei, cei care vor sa deschida o afacare sub forma unui SRL vor trebui sa adauge urmatoarele costuri:

  • onorariile celor care se ocupa de pregatirea documentelor necesare infiintarii firmei;
  • costurile legate de redactarea si autentificare actelor constitutive de catre notar;
  • traducerile si legalizarile acestora, acolo unde este cazul (atunci cand fondatorii sunt straini);
  • costurile legate de obtinerea specimenului de semnatura de catre unul sau mai multi reprezentanti ai firmei.

Taxele legate de inmatricularea firmelor la Registrul Comertului au fost desfiintate la inceputul anului 2017. SRL-urile pot obtine coduri EORI foarte usor in Romania.

De ce sa infiintezi un SRL in Romania?

SRL-ul este unul dintre cele mai avantajoase tipuri de firma din Romania, deoarece ofera flexibilitate in ceea ce priveste domeniile de activitate si numarul de actionari. De asemenea, SRL-ul le ofera acestora din urma raspundere limitata legata de obligatiile firmei. Costurile reduse si procedura simplificata si rapida a SRL-ului sunt alte avantaje ale alegerii acestui tip de societate pentru cei care vor sa aiba o afacere in cel mai scurt timp posibil.

Din punct de vedere fiscal, SRL-ul beneficiaza de taxe destul de mici, dintre care un impozit pe profit de 16% si unul pe dividende de doar 5%.

Echipa noastra ofera consultanta de specialitate si asigura realizarea cu succes a inregistrarii societatii pe care v-o doriti in maxim 4 zile de la data depunerii cererii de inregistrare a societatii comerciale, precum si reprezentarea in fata judecatorului delegat si inmanarea certificatului de integistrare a societatii. Apelati cu incredere la echipa noastra!

Featured Articles